Op maandag 3 april was het eindelijk zover: ik ging een week lang letterlijk met mijn neus in de olie om alles van olijfolie te leren. En hoe!

Ik had me aangemeld bij O.N.A.O.O. (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio D’Oliva), de beste olijfolieschool van Italië in Imperia om mijn kennis over olijfolie te verbreden, met als doel professioneel “Olive Oil Taster” te worden. De opleiding duurt 3 jaar en na het behalen van het laatste certificaat wordt je officieel opgenomen in het internationaal register van ONAOO Olive Oil Tasters. Dit diploma wordt wereldwijd erkend door iedereen die in de olijfoliesector werkzaam is.

Ik vond het erg spannend om weer in de schoolbanken te zitten voor een hele week, elke dag van 9.00 tot 18.00! Uit de hoeveelheid aanmeldingen bleek dat olijfolie steeds meer aan populariteit wint: Onze klas zat voor het eerst helemaal vol en telde 33 leerlingen van allerlei pluimage: mensen werkzaam in de olijfoliesector, hobbyisten of gewoon mensen die gepassioneerd zijn over olijfolie, uit Spanje, Italië en zelfs Amerika en Hong Kong. De eerste dagen kregen we een aantal colleges over het olijfolieproces, de verschillende olijfrassen en smaakprofielen, de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit en smaak van olijfolie en kregen we de eerste testmonsters onder onze neus om te ruiken en te proeven. Het leuke was dat ik al aardig thuis ben in deze wereld en de smaakprofielen van diverse olijfrassen meteen herkende!

We kregen een uitgebreide uitleg over de sensorische analyse van olijfolie; dit is een analyse gebaseerd op de waarneming van al je zintuigen, waarbij in het geval van olijfolie ruiken en proeven centraal staan. Uit deze analyse, die door een officieel proefpanel wordt uitgevoerd, blijkt of een olijfolie al dan niet extra vergine (lees: van goede kwaliteit) is. Extra vergine olijfolie moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag de zuurtegraad niet hoger zijn dan 0,8. Bovendien mag de olijfolie geen defecten hebben, die uit de sensorische analyse naar voren komen. Dit deel van de opleiding – de sensorische analyse – is het belangrijkst en het meest interessant, omdat je leert deze defecten te herkennen en de kwaliteit van olijfolie te beoordelen. Uiteindelijk word je een echte olijfolie-expert: