Truffels

De truffelcollectie van VIA VIV is zeer zorgvuldig geselecteerd en is afkomstig van een familiebedrijf uit Umbrië, het groene hart van Italië. In deze prachtige regio die rijk is aan wijngaarden, olijfbomen en uitgestrekte eikenbossen, worden de truffels gevonden. Deze familie wijdt zich al vele decennia met veel liefde en passie aan het zoeken, selecteren en verwerken van de beste truffels tot de allerbeste kwaliteit truffelproducten. Bovendien stellen zij zich ten doel de authentieke smaak van Italië op tafel te brengen en zijn zij continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, waarin de mooiste smaken en ingrediënten worden gecombineerd met de exclusieve truffel.

De truffel: een schaarse delicatesse!

De truffel behoort tot de paddestoelen- en schimmelfamilie. Het is een zeldzame zwam die in symbiose onder de grond op de wortels van voornamelijk eikenbomen groeit en die zich via sporen voortplant. De truffel helpt zijn gastheer (de boom) voeding uit de grond te halen en krijgt daarvoor via de boomwortels koolhydraten terug. Er bestaat dan ook een zeer innige en complexe band tussen grond, boom en de truffel. Volgens een oude mythe ontstaan truffels door donder en bliksem, omdat de bliksem meestal inslaat in bomen die veel water bevatten, zoals de eik: de boom waaronder de beste truffels groeien.

Overal komen truffels voor en alleen al in Europa groeien zo’n 200 soorten. Echter, de meeste truffels zijn culinair niet interessant. De aantrekkelijkste en meest gewaardeerde soorten zijn schaars en groeien in het zuiden van Europa, zoals Italië, Spanje en Kroatië.

De truffeljacht

Truffels worden voornamelijk gevonden in open natuurgebieden, zoals bossen, velden en rivieroevers. Truffeljagers zijn gespecialiseerde “pickers” die hier een speciale vergunning voor hebben. Vroeger werden truffels met varkens gezocht. Hoewel varkens een goede reukzin hebben en dol zijn op graven, zijn ze ook gek op de truffels zelf en eten ze die het liefste op! Vandaar dat de truffels tegenwoordig met behulp van speciaal getrainde honden worden gevonden. Een hond is betrouwbaar, volgzaam en heeft een goed ontwikkeld reukvermogen. Hij gaat op de geur van de truffels af, maar lust de truffels zelf niet. Een goed getrainde hond is dus essentieel om het zwarte goud te kunnen vinden.

Het gereedschap dat door de truffeljagers wordt gebruikt om de truffels ongeschonden uit de grond te halen wordt gewoonlijk “vanghino” of “vanghetto” genoemd en is samengesteld uit een houten handvat en metalen blad.

De truffeljacht zelf is een zeer bijzondere belevenis: het is een spannende zoektocht naar het zwarte goud!